Violenta domestica

Una dintre cele mai mari probleme ale femeilor este cea legata de brutalitatea barbatilor, fie ei soti sau tati, iubiti sau frati. Indiferent de statutul social, de pozitia in familie, de rolul pe care il indeplineste, o femeie nu este nevoita sa inchida ochii atunci cand este tratata cu brutalitate.

In zilele noastre, violenta a devenit un lucru comun. Barbatilor li se pare ceva firesc sa si “dreseze” consoartele cu palma sau cu pumnul, in locul unei discutii amiabile. Cele mai multe conflicte de acest gen in urma carora femeile raman cu sechele grave, sunt generate de problema sau mai bine spus de lipsa banilor.

Desi, paradoxal, lipsa banilor ar trebui sa intareasca o familie, nu face decat sa o dezbine, si uneori, in mod tragic. Exista si conflicte familiale, care din nefericire se termina prost. Marea majoritate a cazurilor prezentate de televiziuni care au rezultat cu uciderea unor femei fac parte din aceasta categorie. Nu numai problema banilor poate genera astfel de conflicte ci si alt tip de neintelegeri: suprematia barbatului in rolul de capul familiei, dorinta femeii de a deveni independenta si nu casnica, imposibilitate barbatilor de a purta un dialog deschis fara izbucniri de furie, nesupunerea femeii, existenta unor copii care trebuiesc crescuti intr-un mediu familial, consumul de alcool, tradarea si multe altele. Judecand la rece, nici una dintre parti nu ar trebui sa accepte astfel de mizerii, insa, atunci cand cuvantul familie capata contur, unei femei ii este mult mai greu sa lase de izbeliste ceea ce cu greu a format, nu e ceva la care poti renunta cu usurinta, ca niste bani pe care ii schimbi la curs valutar banci bnr.

Poate ca inca nu ne putem resemna la gandul ca modernitatea, asa cum se prezinta ea, incerca sa schimbe pana si relatiile de familie. Vorbim de multe ori de relatii deschise, in care cei doi parteneri au voie sa experimenteze si altfel de senzatii alaturi de persoane noi, altele decat partenerii lor. De aici si pana la dezbinarea unei relatii, sau mai mult, pana la un conflict, nu e decat un pas. Barbatilor li s-ar putea parea o mana cereasca o astfel de posibilitate de a evada din monotonia si ciclicitatea unei relatii tocite de ani, dar unei femei, desi ea este cea care a preluat initiativa, nu o sa i se para niciodata o solutie de “improspatare” a relatiei cu partenerul. Femeile si barbatii simt si in consecinta, actioneaza diferit.

E de ajuns o scanteie pentru a se naste un conflict.
Desi violenta nu este de fiecare data fizica, violenta verbala, improscarea cu noroi, eliberarea de furii si de frustrari ce s-au nascut o data cu inaintarea intr-o relatie, pot cauza rani grave. Si ce e mai grav este ca violenta poate sa se nasca din orice discutie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu